JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kapilláris

kapilláris szó jelentése

A "kapilláris" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A kapilláris egy vékony, henger alakú cső, amelynek belső átmérője nagyon kicsi, általában néhány milliméter vagy még kisebb. A kapillárisok az emberi testben is megtalálhatóak, például a vérerekben, ahol fontos szerepet játszanak a vérkeringésben. A kapillárisok nagyon fontosak az anyagcsere folyamatokban és a tápanyagok szállításában. Mivel az átmérőjük nagyon kicsi és faluk vékony, ez lehetővé teszi, hogy a sejtekhez juttassák az oxigént és a tápanyagokat, valamint elszállítsák az anyagcsere melléktermékeit. A kapillárisok rendkívül sűrűn vannak elhelyezkedve az egész testben, így biztosítva a sejtek megfelelő ellátását. Ezenkívül a kapilláris szó használható olyan jelenségek leírására is, amelyek hasonlóan vékony csövekre vagy csatornákra utalnak. Például a talajban lévő vízmozgást is kapillaritásnak nevezik, amikor a víz felmegy egy vékony csőbe vagy repedésbe a gravitáció ellenére is.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 2 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kapilláris" szó eredete a latin "capillaris" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "hajszál" vagy "hajfonat". Ez a szó azért került használatba, mert a kapillárisoknak nevezett vékony, hajszál vastagságú erek hasonlítanak a hajszálakhoz.

Az etimológiai eredetén túlmenően a "kapilláris" szó kialakulása is érdekes. A kapillárisok felfedezése és meghatározása a 17. században történt. Az olasz fizikus és matematikus, Giovanni Alfonso Borelli volt az első, aki leírta ezeket az apró ereket az emberi testben és megnevezte őket "kapillárisoknak". Azt állította, hogy ezek az erecskék kötik össze az artériákat és vénákat.

A kapillárisok létezését és funkcióját később Antonie van Leeuwenhoek holland tudós is megerősítette mikroszkópjának segítségével. A kapillárisok fontosságát és szerepüket az emberi testben azonban csak későbbi kutatások során fedezték fel részletesebben.

Összességében tehát a "kapilláris" szó eredete és kialakulása a latin "capillaris" szóból ered, amelyet Giovanni Alfonso Borelli használt először a 17. században ezeknek az apró, hajszál vastagságú erecskéknek a megnevezésére.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kapilláris ereken keresztül áramlik a vér a testünkben.
2. A növényekben a kapillárisok segítségével szállítódik a víz és a tápanyagok.
3. A hajszálvékony kapillárisok az oxigént és a tápanyagokat juttatják el az izmokhoz.
4. Az orvos az ujjamra helyezte a kis tűt, hogy megnézze a kapilláris vérellátást.
5. A kapilláris erek törékenyek lehetnek, és könnyen sérülhetnek.
6. Az egész testünket átható hálózatban futnak a kapilláris ereink.
7. A kapillárisoknak köszönhetően az anyagcsere folyamatok zavartalanul működnek szervezetünkben.
8. A hámszövetet sokszorosan átszövik a finom kapilláris hálózatok.
9. A kapilláris ereken keresztül történik a gázcsere a tüdőben és a szövetek között.
10. Az égési sérülésnél fontos, hogy megakadályozzuk, hogy a folyadék kiáramoljon az érintett területből, ezért gyakran használnak speciális kapilláris hatású kötést.

Rokonértelmű szavak

véna, hajszálér, erecske, érhajszál, vérhajszál

Fonetikus átírás

/kɒpɪˈlɑːrɪs/

Betűrendben közeli szavak

kapca, kapcarongy, kapcsol, kapcsolatos, kapható, kapilláris, kapiskál, kapitális, kapitalista, kapitalizmus, kapitány,