JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kapacitás

kapacitás szó jelentése

A "kapacitás" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "kapacitás" szó a terhelési képességet, az adott rendszer vagy eszköz maximális teljesítőképességét jelenti. Ez lehet fizikai, technikai vagy intellektuális kapacitás is. Például a gépek vagy berendezések kapacitása azt mutatja meg, hogy mekkora mennyiségű anyagot vagy információt képesek feldolgozni egy adott idő alatt. A kapacitás mértékegysége általában egységnyi idő alatt feldolgozható mennyiséget jelöl (pl. darab/óra, liter/perc stb.). Általánosabb értelemben a "kapacitás" kifejezés alkalmazható az emberi képességekre is. Például valakinek az intellektuális kapacitása azt mutatja, hogy mekkora mennyiségű információt és feladatot képes befogadni és feldolgozni egy adott idő alatt. Összefoglalva tehát a "kapacitás" szó arra utal, hogy mekkora mértékben képes valamilyen rendszer vagy személy teljesíteni az adott feladatát, illetve befogadni és feldolgozni a rá irányuló terhelést.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kapacitás" szó a latin "capacitas" szóból ered, amelynek jelentése "tágasság", "terjedelem". A latin szó a "capax" igéből származik, ami azt jelenti, hogy "felvesz" vagy "magába fogad". A "capax" igét a latinban gyakran használták az anyagi tárgyak befogadóképességének vagy terjedelmének kifejezésére.

Az angol nyelvben a "capacity" szó 1350-ben jelent meg először, és ugyanazt a jelentést hordozta, mint a latin eredetije. A francia nyelvben pedig a "capacité" szó alakult ki ugyanebben az időszakban.

A "kapacitás" szó tehát az idők során átvette a latin eredeti jelentését és elterjedt más nyelvekben is. Ma már általánosan használt kifejezés lett, amely a valamire való képességet vagy befogadóképességet fejezi ki, legyen az fizikai, mentális vagy egyéb területen.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A tanácsterem kapacitása 100 fő.
2. Az autó megengedett ülésszáma a kapacitásától függ.
3. Az új gyár évi kapacitása 100 ezer termék lesz.
4. A buszok kapacitása több mint 50 utas.
5. Egy tejesdoboz kapacitása 1 liter.
6. A színházterem maximális kapacitása 500 néző.
7. Az akkumulátor kapacitása elegendő egy egész napos használathoz.
8. A repülőn a poggyász maximális kapacitása 20 kg.
9. Az uszodában a medence kapacitása 2000 köbméter víz.
10. A hajó rakterének kapacitása több tonna árut tud elszállítani.

Rokonértelmű szavak

teljesítőképesség, befogadóképesség, terhelhetőség, hordozóképesség, erőforrás, lehetőség, potenciál

Fonetikus átírás

/kɒpɒtsitaːʃ/

Betűrendben közeli szavak

kanyar, kanyargó, kaolin, káosz, kaotikus, kapacitás, kapacs, kapadohány, kapca, kapcarongy, kapcsol,