JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kaolin

kaolin szó jelentése

A "kaolin" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "kaolin" egy fehér, finom szemcsézetű ásvány, mely az alumínium-szilikátok csoportjába tartozik. A kaolint főként agyagként használják, amelyet a kerámiaiparban és a porcelánkészítésben alkalmaznak. A kaolin porózus szerkezetű, alacsony hőtágulású és jó hővezető képességgel rendelkezik, így ideális anyag a különböző kerámia tárgyak készítéséhez. Emellett a kaolint gyakran használják festékek és pigmentek előállításához is. A kaolin általában előfordul természetes formában, különböző bányákban található meg. Magas minőségű kaolint például Kínában, Brazíliában és az Egyesült Államokban is bányásznak. A "kaolin" szó eredete a kínai "Gaoling" nevére vezethető vissza, ami egy régi kínai kerámia központ volt. A szó használata és ismerete terjedését követően vált világszerte ismertté és elterjedtté.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kaolin" szó eredete Kínára vezethető vissza, ahol az anyagot először fedezték fel és bányászták. A kaolint hagyományosan porcelán készítésére használták, ami Kínában nagyon elterjedt volt.

A szó etimológiája a kínai "高嶺" (gāolǐng) szóból ered, amelynek jelentése "magas hegy". Ez a név arra utal, hogy a kaolin ásvány a magas hegyeken található, és ezért nehéz hozzáférni. A "kaolin" név a 18. században terjedt el Európában, amikor az anyagot elkezdték importálni Kínából.

A kaolin valójában egy fehér agyagásvány, amely főleg alumínium-szilikátokból áll. Az anyag finom részecskék formájában fordul elő, és gyakran fehér vagy sárgásfehér színű. A kaolint ma már világszerte bányásszák és felhasználják különböző ipari alkalmazásokban, például kerámia-, papír-, festék- és műanyagiparban.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A porcelániparban a kaolint használják a törékeny és fehér porcelántömeg előállításához.
2. A kaolin egy finom, fehér agyag, amelyet gyakran alkalmaznak a kerámiaiparban.
3. A kaolint gyakran használják festékek és bevonatok készítéséhez is.
4. A bőrápolásban a kaolint gyakran alkalmazzák maszkok formájában, hogy mélyen tisztítsa és eltávolítsa az elhalt hámsejteket.
5. Az építőiparban a kaolint használják az épületek külső felületeinek vízállóvá tételére.
6. A papírgyártásban a kaolint adalékként alkalmazzák, hogy javítsák a papír simaságát és fehérségét.
7. Az élelmiszeriparban a kaolint néha adalékként használják például rágógumikban vagy csokoládékban, hogy javítsák az állagot és textúrát.
8. A gyógyszeriparban a kaolint használják például emésztési problémák kezelésére.
9. Az agrár-iparban a kaolin permetezése néha segít megvédeni a növényeket rovarok és kórokozók ellen.
10. A kerámiák díszítéséhez néha kaolin alapú festékeket használnak.

Rokonértelmű szavak

agyag, porcelánagyag, kvarcagyag, lágyagyag, csillámosszerkezetű agyag

Fonetikus átírás

[kay-lin]

Betűrendben közeli szavak

kantin, kanton, kántortanító, kanyar, kanyargó, kaolin, káosz, kaotikus, kapacitás, kapacs, kapadohány,