JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

hübrisz

hübrisz szó jelentése

A "hübrisz" szó görög eredetű, és a magyar nyelvben a gőg, a büszkeség túlzott mértékét jelenti. Fogalma szerint a hübrisz az, amikor valaki öntelt, arrogáns és túlzottan önbizalommal van felvértezve, általában magasabbrendűségi érzést keltve másokkal szemben. A hübriszre jellemző, hogy az illető túlbecsüli saját képességeit és hatáskörét, sokszor figyelmen kívül hagyva a környezetében lévő embereket vagy természeti erőket. A hübrisz ráadásul gyakran vezethet olyan tettekhez vagy döntésekhez, amelyek megalapozatlanok vagy felelőtlenek, és súlyos következményekkel járhatnak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "hübrisz" szó eredetileg az ógörög nyelvből származik, és a "hýbris" (ὕβρις) szóból ered. Az ógörögben a "hýbris" az emberi büszkeség és arrogancia túlzott kifejeződését jelentette.

A szó eredeti jelentése olyan viselkedést takart, amely sérti a társadalmi normákat, túlzottan öntelt és gőgös. Általában olyan emberekre alkalmazták, akik túlléptek a határokon, és elszabadultak a korlátok között.

A "hýbris" szóhoz kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy az ókorban nagy jelentőséggel bírt a görög tragédiákban is. A tragédiák főszereplői gyakran büszkeségük miatt sodródtak pusztulásba, amit a hübriszük okozott.

Az "hübrisz" szó etimológiailag visszavezethető az ógörög "hybrizein" (ὑβρίζειν) igére is, ami azt jelenti, hogy valakit megalázni vagy megsérteni. Ez az ige kapcsolódik az "hýbris" szó jelentéséhez, miszerint másokat lenéznek vagy megsértenek.

A hübrisz fogalma azóta is meghatározó maradt a modern nyelvekben, és általánosságban olyan viselkedést jelöl, amely arroganciával és kíméletlenül bánik másokkal.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az ellenfél csapatkapitánya hübriszt mutatott, amikor lenézte a mi játékosainkat.
2. A politikusok gyakran buknak el a hübriszük miatt, mert túlzottan magabiztosak és önteltnek tűnnek.
3. A nagyvállalatok vezetői hübriszt tanúsítanak, amikor nem veszik figyelembe a dolgozók véleményét és csak a saját döntéseiket hozzák meg.
4. Az új diákotthon vezetőjének hübrisze miatt sok diák mondta fel a szállást.
5. A diákversenyen résztvevő tanulók között akadt pár olyan, akik hübriszt mutattak azzal, hogy folyamatosan másokat kritizáltak és lebecsültek.
6. A híresség önimádó és arrogáns viselkedése miatt sokan felháborodtak az őt körülvevő hübriszen.
7. Az elnök az ország gazdasági helyzetét illetően nem vett figyelembe semmilyen tanácsot, ezáltal a saját hübriszét követte.
8. A sztár sportolók gyakran buknak el a hübriszük miatt, mert úgy gondolják, hogy mindent megtehetnek és mindenki alatta van nekik.
9. A híres művész hübriszt mutatott azzal, hogy nem volt hajlandó elfogadni mások kritikáját és csak a saját munkáját tartotta tökéletesnek.
10. Az ország vezetője hübriszt tanúsított, amikor figyelmen kívül hagyta az emberek igényeit és csak a saját érdekeit tartotta szem előtt.

Rokonértelmű szavak

gőg, kevélység, önteltség, büszkeség, önhittség, nagyképűség, felfuvalkodottság

Fonetikus átírás

[hýbrisz]

Betűrendben közeli szavak

hozzátesz, hozsanna, , hűbelebalázs, hűbéres, hübrisz, húg, hugenotta, húgy, húgykő, huh,