JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

hallucinál

hallucinál szó jelentése

A "hallucinál" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A "hallucinál" igeként használt kifejezés, amely azt jelenti, hogy valaki olyan képzeletbeli vagy álomszerű élményeket tapasztal, amelyek nincsenek jelen a valóságban. Ezeken a hallucinációkon keresztül az illető lát, hall vagy érez dolgokat, amelyek nem történnek meg a külső világban. A hallucinációk lehetnek vizuálisak (látomások), auditívak (hallásbeli észlelések), taktilisak (érintésérzékelés) vagy akár szaglással kapcsolatosak is. Ezek a tapasztalatok lehetnek kellemesek és érdekesek, de ugyanakkor ijesztőek és zavaróak is. A hallucinációk több okból is előfordulhatnak, például pszichiátriai betegségek (pl. skizofrénia), drogok használata vagy elvonása, magas láz vagy súlyos alvási hiány következtében. Fontos megjegyezni, hogy az egyének közötti hallucinációs tapasztalatok eltérőek lehetnek, és ezeknek a jelenségeknek komoly hatásai lehetnek az egyénre és a mindennapi életére is.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "hallucinál" szó eredete és kialakulása a latin "hallucinari" igére vezethető vissza. Ez az igéző a "hallucin-" gyökön alapul, amelynek jelentése "képzeletbeli látnivalókat látni" vagy "képzelgést végezni". Eredetileg ez az igekötő a görög "haloszein" (látni) és a latin "-ari" (igei befejezés) szavakból származik.

Az "hallucinál" szó tehát azt jelenti, hogy valaki olyan érzékszervi tapasztalatot él át, amely nem valóságos, vagyis képzeletbeli vagy torzított érzeteket tapasztal. A szó kifejezi az hallucináció jelenségét, amely során valaki valóságosnak tűnő dolgokat lát, hall vagy tapasztal, amelyek valójában nem léteznek.

Az etimológia szerint tehát a "hallucinál" szó eredete a latin nyelvbe nyúlik vissza, de az előzményei a görög nyelvben találhatók meg.

Szófaja és helyesírása

ige

Példamondatok

1. Az emberi agy olykor hallucinál, amikor bizonyos gyógyszereket szed.
2. A drogfogyasztás következtében sokan hallucinálnak és irreális dolgokat látnak.
3. A hosszú alváshiány miatt kezdtem el hallucinálni, és furcsa hangokat hallottam.
4. Az alkohol hatására néha hallucinálok, és úgy érzem, mintha minden mozogna körülöttem.
5. Az emberi elmének képesek lehetünk hallucinálni a stressz vagy a túlzott fáradtság miatt.
6. Az LSD drog hatása alatt sokan intenzíven hallucinálnak, és színes látomásokat tapasztalnak.
7. A szellemekről vagy paranormális jelenségekről beszélő emberek gyakran hallucinálnak, és hisznek dolgokban, amik nem valósak.
8. A mentális betegségek, mint például a skizofrénia, gyakran járnak hallucinációkkal együtt.
9. Amikor nagyon beteg voltam lázas állapotban, többször is hallucináltam és megdöbbentő dolgokat láttam.
10. Az álmok során az agyunk olykor hallucinálja a valóságot, és olyan dolgokat látunk vagy tapasztalunk álmunkban, amik nem léteznek.

Rokonértelmű szavak

látomásokat lát, képzeletbeli dolgokat lát, káprázik, látszata van, illúziókat lát, fantáziál, elképzeli

Fonetikus átírás

[hɑluˈtsinɑːl]

Betűrendben közeli szavak

hallgatag, hallgatás, hallgató, hallócsontocska, hallucináció, hallucinál, hallucinogén, halma, halmozás, haló, hálófülke,