JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

gasztronómia

gasztronómia szó jelentése

A 'gasztronómia' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A gasztronómia a különböző ételek, italok és étkezési szokások tudománya, vagyis az élelmiszerekkel és az étkezéssel kapcsolatos művészeti ágazat. Magában foglalja az ételek előkészítését, főzését, tálalását, valamint az étkezési kultúrával és étkezési szokásokkal kapcsolatos ismereteket. A gasztronómia többek között foglalkozik az ételek ízesítésével, textúrájával, táplálkozási értékével, valamint az étkezéssel kapcsolatos ünnepekkel, hagyományokkal és szakértőkkel. A gasztronómia egyre népszerűbbé válik, és fontos szerepet játszik a kulturális örökségben és identitásban is. A jó gasztronómiai élmények hozzájárulnak az emberek egészségéhez és boldogságához, valamint segítenek megismerni más kultúrákat és világokat.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 1 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "gasztronómia" szó eredetét a görög "gastron" (gyomor) és "nomos" (törvény vagy szabály) szavakból alkotották. Ez a szóösszetétel tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyomorra vonatkozó törvények vagy szabályok.

A gasztronómia szó használata a 19. században terjedt el. Először Jean Anthelme Brillat-Savarin francia író és jogász használta ezt a kifejezést 1825-ben megjelent "Physiologie du goût, ou Méditations de gastronomie transcendante; ouvrage théorique, historique et à l'ordre du jour, dédié aux gastronomes parisiens, par un professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes" (Magyarul: Az ízlés fiziológiája vagy Transzcendentális gasztronómia meditációk; Elméleti , történeti mű és napirenden lévő munka, Párizsi gasztrofilnek dedikált, egy professzor által, több irodalmi és tudományos társaság tagja) című művében.

Azóta a gasztronómia szó a finom ételekkel és italokkal foglalkozó tudományágat jelöli, valamint az étkezés örömének és minőségének tanulmányozását. A gasztronómia a különböző konyhák, ételkészítési módszerek, összetevők és ízek kutatásával foglalkozik, valamint az étkezéssel kapcsolatos kultúrákkal és hagyományokkal is foglalkozik.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A gasztronómia a különböző ételek és italok készítését és fogyasztását foglalja magában.
2. Az olasz gasztronómia híres a pizzáról és a tésztákról.
3. A francia gasztronómia világszerte elismert a finom desszertekről és a kiváló minőségű borokról.
4. Az indiai gasztronómia gazdag és fűszeres ételekről ismert, mint például az indiai curry.
5. A japán gasztronómia sokszínű, és magában foglalja a sushi, a ramen és a tempura ínycsiklandó étkeket.
6. A magyar gasztronómia kiemelkedik a gulyásleves, a paprikás csirke és a lángos hagyományos ételeivel.
7. A vegetáriánus gasztronómia egyre népszerűbbé válik az emberek között, akik nem fogyasztanak húst vagy állati eredetű termékeket.
8. A Michelin-csillaggal kitüntetett éttermek sokszor az elit gasztronómiát képviselik, amelyben különleges ízek és alapanyagok találhatók.
9. Az utazásaim során mindig szeretek megismerni új helyi gasztronómiai specialitásokat.
10. A gasztronómiai műsorok és blogok segítenek felfedezni új recepteket és éttermeket.

Rokonértelmű szavak

konyhaművészet, étkezéstudomány, gasztronómiai kultúra, ételelmiszer-tudomány

Fonetikus átírás

/gɒsˈtronomiɒ/

Betűrendben közeli szavak

garzon, gastrointestinális, gasztroenterológia, gasztrológia, gasztronómia, gát, gátfutás, gátlástalan, gátló, gátszakadás,