JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

diszpozíció

diszpozíció szó jelentése

A "diszpozíció" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "diszpozíció" szó eredetileg a latin "dispositio" szóból származik, ami elrendezést, elhelyezést, berendezést jelent. A magyar nyelvben a szó több értelemben is használatos. 1. Az első jelentése szerint a "diszpozíció" azt jelenti, hogy valaminek az elrendezése, elosztása vagy felosztása. Például: "Az ülési diszpozíció szerint mindenki helyet foglaljon!" 2. Második értelmében a "diszpozíció" a valamire vonatkozó rendelkezést, intézkedést jelenti. Ez lehet jogi, pénzügyi vagy egyéb területen értendő. Például: "Az örökhagyó végrendelete határozza meg az örökösök diszpozícióját." 3. Harmadik értelemben a "diszpozíció" azt jelenti, hogy valaki hajlandó vagy kész valamire. Például: "A sportolónak jó fizikai diszpozíciója van." 4. Végül, a pszichológiában és az orvostudományban is használják a "diszpozíció" kifejezést, ami az egyén vagy beteg pszichés vagy fizikai állapotát jelenti. Például: "A beteg diszpozíciója kedvezőtlen a gyógyulás szempontjából." Összességében a "diszpozíció" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben többféle kontextusban használható, de mindig valamilyen elrendezést, elosztást, rendelkezést vagy az egyén állapotát jelöli.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "diszpozíció" szó eredete a latin "dispositio" kifejezésre vezethető vissza, ami annyit jelent, hogy "rendezés", "elhelyezés", vagy "felosztás". A latin szó a "disponere" igéből származik, ami azt jelenti, hogy "elhelyezni", "rendezni" vagy "elosztani".

Az idők során a szó használata átvitt értelemben is elterjedt, és ma már a diszpozíció jelentheti valaki vérmérsékletét, hangulatát vagy hozzáállását valamihez. A jogi és üzleti körökben a diszpozíció olyan jogosultságot jelenthet, amellyel valaki rendelkezik valamilyen döntés meghozatalára vagy intézkedések végrehajtására.

Az "disposizione" olasz nyelvű változata, illetve a "disposition" angol nyelvű változata is ugyanarra az eredetre vezethető vissza.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A lakásunk diszpozíciója ideálisnak mondható, minden helyiség praktikusan és logikusan került elrendezésre.
2. Az új munkahelyi diszpozíciónk szerint az irodák a központi folyosó két oldalán helyezkednek el.
3. Az ülésrend diszpozícióját megváltoztatták az értekezleten, hogy jobban kihasználhassuk a rendelkezésre álló teret.
4. A szálloda szobáinak diszpozíciója nagyon jól átgondolt és kényelmes, minden vendégnek megfelelő tér áll rendelkezésére.
5. Az étterem asztalainak diszpozíciója lehetővé teszi a kellemes és intim hangulatot, valamint a vendégek kényelmes kiszolgálását.
6. A kiállítás tárgyainak diszpozíciója logikus sorrendben történik, hogy a látogatók könnyen bejárják az egész kiállítótérét.
7. A parkoló autók diszpozíciója fontos a hatékony kihasználtság érdekében, ezért ügyelni kell a megfelelő parkolórend fenntartására.
8. A könyvtár könyveinek diszpozíciója szerző vagy témakör alapján történik, hogy a felhasználók könnyen megtalálhassák az érdeklődésüknek megfelelő kiadványokat.
9. Az edzőteremben a gépek diszpozíciója lehetővé teszi a hatékony és biztonságos edzést minden sportolónak.
10. A számítógépes adatok diszpozíciója fontos a hatékony adattárolás és keresés érdekében.

Rokonértelmű szavak

hangulat, kedélyállapot, lelkiállapot, állapot, hajlam, hozzáállás, szemlélet, gondolkodásmód

Fonetikus átírás

[dɪspozítsió]

Betűrendben közeli szavak

diszpergál, diszperz, díszpinty, diszponál, diszponens, diszpozíció, diszpozitív, diszproporció, disszemináció, díszszemle, disszertáció,