JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

dekoltázs

dekoltázs szó jelentése

A "dekoltázs" szó a magyar nyelvben a női ruházatban használt fogalom, mely a nyak és a mell közötti területre utal. A dekoltázs lehet mélyebb vagy kevésbé mély, és különböző fazonú ruhákban jelenhet meg, például estélyi ruhákban, blúzokban vagy felsőkben. A dekoltázs kiemeli a női mell vonalait, és általában az elegancia és nőiesség jelképe. Azonban fontos megjegyezni, hogy a dekoltázs mélysége és feltűnősége társadalmi normáktól és helyzetektől függően változhat.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "dekoltázs" szó eredetileg a francia nyelvből származik, ahol "décolletage" néven ismert. A szó két részből áll össze: "dé-" előtagként használva azt jelenti, hogy valamit el-, le- vagy lefele mutat, és "colletage" jelentése pedig "nyakrész". A francia nyelvben a szó eredetileg az alacsonyabb vágású női ruhákra utalt, amelyek megmutatták a nők felsőtestének részét.

A dekoltázs kialakulása és népszerűsége azonban nem csak a francia nyelvre korlátozódik. A divat története során a dekoltázs mindig is változékony volt és időnként nagyobb vagy kisebb népszerűségnek örvendett.

A dekoltázs elterjedése és elfogadása összefüggött a női öltözködési normák alakulásával is. Az idők során a társadalmi normák és értékrendek változtak, és ez hatással volt az elfogadott ruházati stílusokra is. A 18. században például a magas gallérú ruhák voltak divatosak, míg a 19. században már elfogadottabbá vált a dekoltázs.

A 20. században pedig a dekoltázs fontos részévé vált a női divatnak, és jelentősége tovább nőtt. A film- és szórakoztatóipar hatására a dekoltázs még népszerűbb lett, és sokszor az elegancia és a vonzerő szimbólumává vált.

Az "dekoltázs" szó tehát kifejezetten a női felsőtest nyakrészére utal, ami megmutatja a mellét vagy a kulcscsontokat. A szó eredetileg francia eredetű, de az idők során széles körben használják más nyelveken is.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A női ruhák egyik legvonzóbb része a dekoltázs, amely kiemeli a nőiességet.
2. A vörös színű estélyi ruha kivágott dekoltázzsal bámulatosan mutatott a modell alakján.
3. Az üzleti találkozón viselt blúz mély dekoltázzsal elegáns és mégis vonzó megjelenést kölcsönzött a hölgynek.
4. Az esti partira választott fekete koktélruha dekoltázsa elbűvölően kihangsúlyozta az ékszereket.
5. A híres színésznő mindig magabiztosan viseli a dögös ruhákat, amelyekben hangsúlyos a dekoltázs.
6. A menyasszony fehér esküvői ruhája gyönyörűen kidolgozott csipke dekoltázst viselt, ami romantikus és nőies hatást keltett.
7. A divathét bemutatóján a tervezők merész dekoltázsokkal díszített estélyi ruhákat mutattak be.
8. A munkahelyi dresszkód miatt az irodai blúzoknak diszkrétebb dekoltázst kell magukon viselniük.
9. A szexis modell lenyűgözően mutatott a nyitott hátú, mély dekoltázzsal rendelkező estélyi ruhában.
10. A visszafogottan elegáns kis fekete ruha egyszerű vonalaival és letisztult dekoltázsával minden alkalomra tökéletes választás.

Rokonértelmű szavak

mellkivágás, mellvágás, nyakmegnyitás, mély dekoltázs

Fonetikus átírás

[ˈdɛkɔltaːʒ]

Betűrendben közeli szavak

deklaráció, deklarál, deklaratív, dekli, deklináció, dekoltázs, dekompenzáció, dekompresszió, dekoncentráció, dekontaminálás, dekopázs,