degusztátor
degusztátor szó jelentése
A "degusztátor" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A degusztátor olyan szakember, aki élelmiszerek, italok ízét, illatát és minőségét teszteli, értékeli és elemzi. A degusztátor feladata az élelmiszeripari termékek (például borok, sajtok, csokoládék) minőségének és ízvilágának vizsgálata, valamint azok megfelelőségének megítélése. A degusztátor rendelkezik különleges érzékszervekkel és tapasztalattal, amelyek lehetővé teszik számára az ételek és italok különféle jellemzőinek felismerését és értékelését. A degusztátorok gyakran részt vesznek kóstolóversenyeken vagy vásárlói felméréseken, hogy segítsenek a fogyasztóknak a legjobb minőségű élelmiszerek kiválasztásában.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A 'degusztátor' szó a 'degustáció' szóból ered, ami az ízek kóstolását, próbálását jelenti. A degusztáció a gasztronómia területén használt fogalom, amely során különböző ételeket vagy italokat kóstolnak és értékelnek szakemberek vagy ínyencek.
A 'degusztátor' szó tehát ebből a tevékenységből származik, és arra utal, hogy valaki hivatásosan vagy hobbi szinten foglalkozik az ízek tesztelésével és értékelésével. A szó kialakulása során a 'degustáció' alapszavahoz hozzáadódott egy -tor képző, amely jelzi a tevékenység végzőjét vagy a szakmabeli jelzőt.
Az eredeti latin eredetű 'degustare' igéből képzett magyar 'degustáció' szó pedig a 'de-' előtaggal kezdődik, ami a kiindulást vagy az elmozdulást jelöli, és a 'gustare' igével folytatódik, ami azt jelenti, hogy "ízlelgetni" vagy "kóstolni". Tehát összességében a 'degusztátor' szó etimológiája tükrözi az eredeti latin gyökereket és az ízek tesztelésére, kóstolására utaló tevékenységet.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A degusztátorok segítségével a vállalat eldöntheti, melyik termékük ízlik a legjobban a vásárlóknak.
2. A bor degusztátorok szakértelmével azonosíthatjuk az egyes borok karakterét és minőségét.
3. A gasztronómiai degusztátorok képzett szakemberek, akik finom ételeket és italokat tesztelnek és értékelnek.
4. A kávé degusztátorok különböző kávéfajták ízét és aromáját veszik górcső alá.
5. A sördegusztátorok feladata, hogy értékeljék a különböző sörfajták ízét, színét és habját.
6. Az olaj degusztátorok segítségével megkülönböztethetjük az egyes olajok minőségét és eredetét.
7. A csokoládédegusztátorok számára fontos a csokoládé textúrája, íze és eleganciája.
8. Az ételdegusztátorok megkóstolják és értékelik a séfek által készített fogásokat.
9. Az alkoholdegusztátorok képesek megkülönböztetni a különféle alkoholfajták közötti ízeket és illatokat.
10. A sajtdegusztátorok az egyes sajtfajták ízét, textúráját és aromáját értékelik.
Rokonértelmű szavak
ínyenc, kóstoló, ízlelő, kóstológép, érzékszervi szakértő
Fonetikus átírás
[dɛɡustɑːtor]
Betűrendben közeli szavak
degesz, degradáció, degradál, degresszív, degusztáció, degusztátor, dehidratáció, dehidratál, dehogy, dehogyis, dehogynem,