JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

degenerált

degenerált szó jelentése

A "degenerált" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: 1. Jelentése: A "degenerált" szó a normától eltérő, hanyatlott, romlott vagy leértékelődött állapotot, jelenséget vagy személyt jelöl. Gyakran használják a kultúra, társadalom vagy egyén esetében, amikor valami vagy valaki elmozdul a pozitív vagy elfogadott normától. 2. Fogalma: A "degenerált" fogalommal olyan dolgokat vagy embereket írunk le, amelyek vagy akik nem felelnek meg az elfogadott vagy várt normáknak. Ez lehet erkölcsi, intellektuális, fizikai vagy etikai vonatkozásban is értendő. Például egy degenerált társadalomban a közösség értékrendje és erkölcsi normái sérülnek, míg egy degenerált egyén esetében az illető viselkedése kifordult, romlott vagy negatív irányba mutató. Fontos megjegyezni, hogy a "degenerált" szó használata sokszor subjektív és érzelmileg árnyalt lehet. Egyesek szerint például a művészetben a dekadencia és a hanyatlás kifejezésére is használható a "degenerált" szó, míg mások szerint ez a fogalom túl erős és negatív jelentéstartalommal bír. A szóhasználat és értelmezés tehát függ az adott kontextustól és az egyén véleményétől is.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "degenerált" szó eredete a latin "degeneratus" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "eredeti állapotától lesüllyedt, degenerált állapotban lévő" vagy "elhanyagolt". A "degeneratus" szó a "de-" előtaggal kezdődik, ami azt jelenti, hogy valami megfordul vagy elveszít valamit. Ezután következik a "generatus" szó, ami a "genus" (nemzetség, fajta) szóból ered és annyit jelent, hogy valami eredeti vagy természetes állapotban van.

A "degenerált" szó használatát először a tudományos és biológiai körökben találjuk meg a 19. század közepén. Eredetileg az élő organizmusokra alkalmazták, amikor azok elvesztették vagy lecsökkentették az eredeti tulajdonságaikat vagy képességeiket.

Később azonban elterjedt a használata a társadalomban is, hogy leírja az embereket vagy csoportokat, akiknek viselkedése vagy tulajdonságai eltérnek az elfogadott normáktól vagy elvárásoktól. A kifejezés gyakran negatív vagy leértékelő árnyalatot hordoz magában, és azt sugallja, hogy valaki vagy valami alacsonyabb rendű vagy romlott állapotban van.

Szófaja és helyesírása

bármilyen

Példamondatok

1. A degenerált állapotban lévő épületet le kell bontani, mert már nem biztonságos.
2. A degenerált életmódja miatt sok problémával küzd.
3. A degenerált társadalom jellemzője, hogy a családi értékek háttérbe szorulnak.
4. Az alkoholizmus és a drogfogyasztás a degenerált viselkedés egyik jele lehet.
5. A degenerált génmutációk okozhatnak súlyos egészségügyi problémákat.
6. A művészeti világban gyakran találkozhatunk degenerált művekkel, amelyek provokatívak és ellentmondásosak.
7. A társadalomban tapasztalható egyre növekvő erőszak a degeneráció jele lehet.
8. Az ökológiai válság az emberiség degeneráltságának következménye lehet.
9. A korrupció elterjedése egyértelműen a politikai rendszer degeneráltságát mutatja.
10. A degenerált nemzetközi kapcsolatok lassítják a gazdasági fejlődést és békefenntartást.

Rokonértelmű szavak

elkorcsosult, beszűkült, degenerálódott, visszafejlődött, leépült

Fonetikus átírás

Az angol fonetikus átírás szerint a "degenerált" szó kiejtése: [dɪˈdʒɛnərət]

Betűrendben közeli szavak

defláció, deflektor, defloráció, defterdár, degeneráció, degenerált, degeneratív, degesz, degradáció, degradál, degresszív,