JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

balgaság

balgaság szó jelentése

A "balgaság" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "balgaság" egy olyan állapot vagy tulajdonság, amely a tudatlanságra, naivitásra, ostobaságra vagy értelmetlenségre utal. Ez a kifejezés általában negatív értékelést hordoz magában, és az illetőt butának vagy esetlennek tartják. A balgaság lehet valós tévedésből vagy hibából eredő, de gyakran egyszerűen az okosabb döntések vagy cselekedetek hiányából fakad. Az emberek közötti interakciókban a balgaság általában nevetségessé vagy kínossá teszi az illetőt, és gyakran azért használják, hogy kifejezzék az illető iránti lenézést vagy csodálkozást a döntéseinek vagy cselekedeteinek hátterében. A "balga" jelző használatakor gyakran kerül sor arra, hogy valakit ostobasággal vádolnak vagy kritizálnak. Fontos megjegyezni, hogy a "balgaság" nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki alacsony intelligenciával rendelkezik. Sokszor az emberek balgának tűnhetnek bizonyos helyzetekben vagy területeken, miközben más területeken nagyon okosak vagy tehetségesek lehetnek.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "balgaság" szó eredete a közép-magyar időkre vezethető vissza. A szó jelentése azóta sem változott jelentősen, és a mai magyar nyelvben is használatos ugyanazzal a jelentéssel: tudatlanság, ostobaság vagy naivitás.

Az etimológiai eredete a "balga" szónak tekinthető, ami a középkori magyar nyelvben "ostoba", "naiv" vagy "tudatlan" jelentéssel bírt. A "balga" szó pedig vélhetően egy régebbi alakból, az ómagyar "balu" szóból alakult ki. Az "balu" szó eredeti jelentése bizonytalan, de valószínűleg olyasmi lehetett, mint "zavarodott" vagy "összezavart". Azt is gondolják, hogy az ómagyarban a "balu" szó egyfajta gyengeséget vagy hiányosságot fejezett ki.

Azt is meg kell említeni, hogy a hasonló hangzással rendelkező "bálvány" szóval nincs közvetlen kapcsolat. Habár mindkét szónak ugyanaz az első betűje és hasonlóak a hangok, ez csak véletlen egybeesésnek tekinthető. A "bálvány" szó eredete ugyanis más és a latin "bālaenus" szóból származik, ami "bálna" jelentéssel bírt.

Összességében tehát a "balgaság" szó eredete és kialakulása az ómagyar nyelvbe vezethető vissza, és az elterjedése során alig változott.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az a döntés, hogy felmondtam a biztos állásomat, egy igazi balgaság volt.
2. Mindig meglepő, milyen balgaságokat tudnak mondani a politikusok.
3. A barátom elkövette a legnagyobb balgaságot, amikor elhagyta az esküvőjét.
4. Nem szabad hagynunk, hogy a szerelmi bánat miatt balgaságokat kövessünk el.
5. Az életkorral együtt remélhetőleg csökkennek az ember balgaságai.
6. Az emberek gyakran megbánják a fiatal korukban elkövetett balgaságokat.
7. Az új munkahelyemen már nem engedhetem meg magamnak a korábbi balgaságaimat.
8. Megtanultam, hogy ha hibázom, jobb elfogadni és tanulni belőle, mint újabb balgaságot követni el.
9. A válás után rájöttem, hogy az egész házasságom egy nagy balgaság volt.
10. Ahogy öregszem, egyre türelmetlenebb vagyok mások balgaságai iránt.

Rokonértelmű szavak

ostobaság, butaság, hülyeség, bolondság, baromság

Fonetikus átírás

/bɒlɡɒʃaːɡ/

Betűrendben közeli szavak

balatoni, balek, balfasz, balga, balgaság, balítélet, baljós, balkon, ballaszt, ballisztika,