JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

zsomp

zsomp szó jelentése

A "zsomp" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "zsomp" egy informális kifejezés a magyar nyelvben, amelyet általában használnak valamilyen tárgy, eszköz vagy gép megnevezésére, aminek a pontos nevét nem tudjuk, vagy amit nem sikerül azonosítani. Gyakran használják olyan dolgokra, amelyek összetettebbek vagy különlegesebbek, és nem mindennapiak. A "zsomp" szó tehát egyfajta általános megnevezést jelent, amikor nem tudjuk vagy nem emlékszünk a dolog pontos nevére.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "zsomp" szó eredete és kialakulása nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a 19. században alakult ki. A szó jelentése pedig egy fás vagy gyökérszerű szerkezetet, amely általában a faágak végén található.

Az etimológiai eredetét illetően több teória is létezik. Egyes vélemények szerint a "zsomp" szó a német "Zapfen" (toboz) vagy "Zopf" (copf, konty) szavakból eredeztethető. Ez azért lehetséges, mert a zsomp hasonlóságot mutat ezekkel a szerkezetekkel.

Más vélemények szerint a "zsomp" szó a régi magyar "szompol" vagy "szompoléka" szavakból eredhet, amelyeket hajtások vagy gallyak jelöltek.

Az etimológia pontosabb megállapítása érdekében további kutatásokra lenne szükség, de jelenleg még nincs egyetlen elfogadott eredettörténeti magyarázat sem a "zsomp" kifejezésre.

Betűrendben közeli szavak

zoroasztrizmus, zrikal, zum-zum, zsaluzas, zsibong, zsomp, abszinens, abuzalas, ad absurdum, adrenokrom,