JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

voyeurizmus

voyeurizmus szó jelentése

A 'voyeurizmus' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: A voyeurizmus egy pszichológiai fogalom, amely azt jelenti, hogy valaki élvezi vagy izgalmat érez abból, ha másokat figyel vagy megfigyel. A voyeurizmusban résztvevő személyek (voyeurök) gyakran titokban vagy lopva nézik meg mások intim vagy szexuális tevékenységeit. Ez lehet például a szexuális aktus, az öltözködés, az fürdés vagy más magánéleti cselekedetek megfigyelése. A voyeurizmus gyakran kapcsolódik a szexuális izgalomhoz, és néhányan számára a kényszeres vagy parafíliás viselkedés része lehet. Fontos megjegyezni, hogy mások megfigyelése vagy megnézése ellenük akaratuk ellenére történik, ami etikailag és jogilag elfogadhatatlan és törvénytelen.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "voyeurizmus" szó eredetileg francia eredetű, és a francia "voyeur" szóból származik, ami nézelődőt, kukkolót jelent. A "voyeur" szó pedig a latin "videre" igéből ered, ami azt jelenti, hogy látni.

A voyeurizmus kifejezését először 1903-ban használták a francia pszichiáter, Gabriel Legué által írt "Les obsessions et la psychastenie" című könyvben. Ebben a könyvben a voyeurizmust egy olyan kórképként írja le, amelyben az egyénnek megszállott vágya van arra, hogy másokat megfigyeljen intimebb vagy szexuális helyzetekben.

Az etimológiai eredete tehát a latin "videre" igére vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy látni. A voyeurizmus tehát azon vágyat és élvezetet jelenti, hogy másokat figyeljünk meg intimebb vagy szexuális helyzetekben anélkül, hogy közvetlenül részt vennénk az eseményekben.

Betűrendben közeli szavak

vörhenyes, vörös, vótum, voucher, voyeur, voyeurizmus, vulgáris, vulnerabilitás, vulva, vurstli, wellness,