JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

tetraéder

tetraéder szó jelentése

A 'tetraéder' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A tetraéder egy olyan geometriai test, amely négy egyenlő oldalú háromszögből áll. Az oldalak egymással keresztbe fekszenek, és a közös pontjuk a test közepén található. A tetraédernek négy csúcsa van, és minden csúcspontot három oldal érint. A tetraéder egyike az öt platonikus testnek, amelyeket az ókori görög filozófus, Platón nevezett el.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "tetraéder" szó eredete a görög nyelvből származik. A "tetra" jelentése "négy", míg az "éder" jelentése pedig "lap". Tehát a tetraéder szó pontosan azt jelenti, hogy négy lapú test.

A tetraéder egy olyan geometriai test, amelynek mind a négy oldala háromszög alakú. Az ilyen típusú testeket már az ókori görög matematikusok is tanulmányozták, és a tetraéder kifejezésükkel utalták rájuk.

Az "éder" szóval való jelölés arra utal, hogy a tetraédernek nincsenek élei vagy élhosszúságai, csak lapjai vannak. Ezért a kifejezés segít megkülönböztetni a többi testtől, amelyeknek van hossza és kiterjedése az éleiken.

Ez az etimológiai háttér azt mutatja, hogy a tetraéder szó eredeti görög eredetű, és az ókorban kezdett elterjedni a matematika és geometria tanulmányozása során.

Betűrendben közeli szavak

tesztoszteron, tetánia, tétel, tetőgerinc, tetraéder, tetralógia, tetszhalott, tetszik, tetszőleges, tetterő,