JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

tarhál

tarhál szó jelentése

A "tarhál" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "tarhál" egy főnévből, azaz "tarha" szóból képzett igeként használatos. Jelentése: lassú, nehézkes mozgás, cipelés vagy vonszolás valamilyen tárgyat vagy testrészt. Általában a nehéz vagy nagy terhet húzzuk, cipeljük valahova. Gyakran utalhat nehezen megoldható vagy kellemetlen feladatok elvégzésére is. Például: - A kisfiú tarhálta a nehéz iskolatáskát az iskolába. - A munkások tarhálták a betontömböket az építkezésen. - Nehéz időszak volt, de mindenkinek meg kellett tarhalnia a nehézségeken. - Az öregember tarhálta maga mögött az elnyűtt kocsit. Jellemzően negatív vagy megterhelő tevékenységek leírására használjuk a "tarhál" kifejezést, amelyben erőfeszítést és akadályokat sugall.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 1 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "tarhál" szó eredete és kialakulása nem teljesen tisztázott. Az etimológiai források szerint a szó eredetileg egy régi, régiónként változó dialektusú vagy tájszólású magyar nyelvjárásban alakult ki.

A tarhál szó jelentése általában a lassú, vontatott mozgást vagy haladást jelöli. Gyakran használják olyan cselekvésekre, amelyek lassúak, nehezek vagy akadoznak.

Egyes vélemények szerint a "tarhál" szó valószínűleg onomatopoétikus eredetű, ami azt jelenti, hogy hangutánzó szóképzésen keresztül jött létre. Ez azt jelenti, hogy a szó hangzása utánozza azokat a hangokat vagy zajokat, amelyeket a tarhálás tevékenysége közben hallhatunk.

Más vélemények szerint a szó talán összetett eredetű lehet, és kapcsolódhat más régi vagy elavult magyar szavakhoz vagy mondatszerkezetekhez. Azonban pontosabb információk hiányában ezek csak feltételezések maradnak.

Fontos megemlíteni, hogy az etimológiai kutatások néha nehézségekbe ütköznek, amikor régi vagy elavult szavak eredetét próbálják megfejteni. Ezért a "tarhál" szó eredete és kialakulása továbbra is vitatott lehet, és nem minden esetben található pontos forrás vagy bizonyíték a szó eredetére vonatkozóan.

Betűrendben közeli szavak

tárgyaló, tárgyalóterem, tárgyilagos, tárgyrag, tárgytalan, tarhál, tarifa, tarjagos, tarka, tarkabarka, tárlat,