JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

populizmus

populizmus szó jelentése

A 'populizmus' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A populizmus egy politikai irányzat, amely a közvéleményt és a nép tömegeit igyekszik megszólítani és befolyásolni. A populista politikusok gyakran olyan üzeneteket és ígéreteket közvetítenek, amelyek népszerűek lehetnek a nagyobb tömegek számára, de lehetnek irracionálisak vagy megvalósíthatatlanok is. A populizmusra jellemző, hogy egyszerű és átlátható válaszokat kínál a bonyolult társadalmi problémákra, gyakran kihangsúlyozva az "egyszerű emberek" érdekeit és az "elit" elleni harcot. A populizmus több formában is megjelenhet: lehet jobboldali populizmus, baloldali populizmus vagy akár nemzeti populizmus is. A jobboldali populizmus gyakran hangsúlyozza a nemzet identitásának fontosságát, a bevándorlás ellenességét és az erős vezetők támogatását. A baloldali populizmus pedig gyakran fókuszál a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére, a nagyvállalatok elleni küzdelemre és az állami beavatkozás szerepének növelésére. A populizmusnak vannak vitatott vonásai is, mivel gyakran túlzottan egyszerűsíti a társadalmi kérdéseket, és az érzelmekre, a demagógiára és a népszerűség keresésére támaszkodik. Ugyanakkor sokak szerint a populizmus arra is képes, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi problémákra és az emberek igényeire, amelyeket más politikai erők nem vesznek kellően figyelembe.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "populizmus" szó eredetileg latin eredetű, a "populus" szóból származik, ami "nép" vagy "közösség" jelentésű. Az első dokumentált használata az Egyesült Államokban történt a 19. század második felében.

A populizmus mint politikai ideológia és mozgalom az 1890-es években alakult ki az Egyesült Államokban. Az időszakban sok gazdasági és társadalmi probléma jelentkezett, például a mezőgazdasági válság, a munkanélküliség és a nagyvállalatok koncentrációja. Ezek a problémák főként a vidéki népességet érintették, akik elhanyagoltnak érezték magukat a politikai elit által.

A populizmus hívei ezekre az aggályokra válaszul közvetlenül a nép érdekeit képviselték, és kritizálták a gazdasági és politikai elitet. A populista vezetők olyan üzenetekkel léptek fel, amelyek egyszerű nyelvezettel és népszerű retorikával vonzották a tömegeket. Gyakran támaszkodtak közvetlenül az emberek véleményére és igényeire, és ígértek radikális változásokat a gazdaság, a politika és a társadalom területén.

A populizmus fogalmát azóta széles körben használják világszerte, és más országokban is megjelentek populista mozgalmak és politikusok. A jelentése azonban kissé eltérhet a különböző kontextusokban, és az adott ország politikai és társadalmi környezetétől függően változhat.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A populizmus olyan politikai irányzat, amely a nép érdekeit állítja előtérbe.
2. Sokan úgy vélik, hogy a populizmus egyszerű válaszokat kínál összetett problémákra.
3. A populizmus gyakran felhasználja a nép érzéseit és hangulatait politikai célok elérésére.
4. A kormányzat populista intézkedései sokak szerint rövid távú előnyöket hozhatnak, de hosszú távon károsak lehetnek.
5. Európában a migráció kérdése sok országban erősíti a populista mozgalmakat.
6. Az elmúlt években világszerte megnőtt a populizmus népszerűsége és befolyása.
7. A populisták gyakran kritizálják a hagyományos politikai elitet és a média által közvetített információkat.
8. A populizmus egy jelentős tényezővé vált az aktuális választások során.
9. Néhányan úgy vélik, hogy a populizmus veszélyezteti a demokráciát, mivel az elnyomja más véleményeket és csoportokat.
10. Az emberek közötti megosztottság gyakran ösztönzi a populista politikai mozgalmak növekedését.

Rokonértelmű szavak

népszerűséglovaglás, népszerűségkultusz, népszerűséghajhászás, demagógia, népvezetés

Fonetikus átírás

[populizmus]

Betűrendben közeli szavak

pópa, popó, populáció, populáris, populista, populizmus, por, porcelánföld, porció, pőre, porfir,