JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

optikus

optikus szó jelentése

Az "optikus" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következőképpen definiálható: Az "optikus" egy olyan szemészeti szakember, aki látásvizsgálatokat végez, és optikai eszközökkel foglalkozik, például szemüvegek, kontaktlencsék, vagy más látásjavító eszközök készítésével és értékesítésével. Az optikus segít az embereknek megtalálni a megfelelő látásjavító eszközt a szemük problémái alapján. A látásvizsgálat során ellenőrzi a látótérét, a dioptriáját és más vizuális képességeit annak érdekében, hogy pontosan meghatározza a lencsék vagy kontaktlencsék erősségét és típusát. Az optikus továbbá javaslatokat tehet az egészséges látás fenntartásához, például a megfelelő szemvédelemről vagy gyakorlatokról.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "optikus" szó eredete a latin "opticus" szóból származik, amelynek jelentése "látással kapcsolatos". A latin szó a görög "οπτικος" (optikos) szóból ered, ami "látás" vagy "látásra vonatkozó" jelentést hordoz. Ezt a görög eredetű szót a korai tudósok és filozófusok használták a látás és az optika tanulmányozására.

Az "optikus" kifejezés az idők folyamán elterjedt, és az 1700-as években kezdte el általánosan használni azt a személyt jelölve, aki látással kapcsolatos problémák diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Az optikusok tevékenységi köre beletartozik a szemvizsgálat, dioptriák meghatározása, kontaktlencsék illesztése és receptek kiírása.

Az optika mint tudományág már az ókori görögöknél is jelen volt, akik tanulmányozták a fény terjedését és törését. Az ókorban az optika inkább filozófiai kérdésekkel kapcsolatos volt, de az idők folyamán egyre inkább fejlődött és modern tudománnyá vált. Az optika ma már számos területen hasznosítva van, például a fényképezésben, a mikroszkópokban, teleszkópokban és a lézer technológiában.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Ma reggel elmentem az optikushoz, hogy megcsináltassam a szemüvegemet.
2. Az optikus ajánlott nekem egy új típusú kontaktlencsét.
3. Az optikusnak köszönhetően végre élesen látok távolra is.
4. Az optikusnál kiderült, hogy szükségem van olvasószemüvegre.
5. Az új optikus üzletben rengeteg divatos szemüveget találtam.
6. Az optikus tanácsolta, hogy rendszeresen végezzek szemtornát a jobb látás érdekében.
7. Az optikus kiértékelte a látásvizsgálat eredményeit és új szemüveget írt fel nekem.
8. Az optikus segített kiválasztani a tökéletesen illeszkedő napszemüveget nyaralásomra.
9. Az optikus megvizsgálta a gyermekemet és azt mondta, hogy szüksége van szemüvegre az iskolai tanuláshoz.
10. Az optikus tanácsot adott, hogyan óvjam meg a szemeimet a káros napsugaraktól.

Rokonértelmű szavak

szemész, látásspecialista, szemorvos, látásjavító szakember

Fonetikus átírás

optikus/

Betűrendben közeli szavak

opportunista, opportunizmus, oppozíció, optál, optika, optikus, optimális, optimalizálás, optime, optimista, optimizmus,