JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

nepman

nepman szó jelentése

A "nepman" szó az 1990-es évek elején alakult ki a magyar nyelvben, és egy specifikus jelentéssel bír. A "nepman" kifejezés egyfajta átvitt értelemben használt szlengszó, amely a gazdasági átalakulások időszakában, a rendszerváltás után jelent meg. A "nepman" kifejezés olyan embereket vagy vállalkozókat jelöl, akik az átmenet idején gazdasági tevékenységet folytattak, gyors meggazdagodást remélve. Ezek a személyek rendszerint nem rendelkeztek hivatalos képesítésekkel vagy szakmai tapasztalattal, és nem követették az üzleti etikát. Gyakran kereskedtek olyan termékekkel vagy szolgáltatásokkal, amelyek korábban ismeretlenek voltak a magyar piacon. A "nepman" fogalma negatív konnotációval bír, és többnyire leértékeli ezeket az embereket vagy vállalkozásokat. A nepmanokra jellemző volt a spekulatív üzleti tevékenység, a meggazdagodásra való törekvés és a törvények kijátszása. A nepmanokat gyakran összehasonlították az áruházi tolvajokkal vagy a "kiskirályokkal", akik kihasználták a gazdasági rendszer változásait. Fontos megjegyezni, hogy a "nepman" kifejezés eredetileg negatív jelentéssel bírt, de az idő múlásával enyhült a használata, és ma már inkább a rendszerváltás korának jellegzetességeit idézi.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "nepman" szó a magyar nyelvben egy olyan kifejezés, amelyet elsősorban az 1990-es években használtak. Eredete egyszerűen a "nép" és "ember" szavak összevonásából ered.

A "nepman" kifejezést arra használták, hogy leírják azokat az embereket, akik a kommunizmus összeomlása után vállalkozásokat indítottak, és újra gazdagokká váltak. Ezek az emberek gyakran összefonódva politikai hatalommal és kapcsolatokkal érték el vagyonukat.

A "nepman" szó tehát egyfajta pejoratív jelzővé vált, amely negatív konnotációval rendelkezik. Kritikus értelmében azt sugallja, hogy ezek az emberek illegitim módon vagy tisztességtelen eszközökkel szerezték meg vagyonukat.

Az etimológiai elemzés során fontos megemlíteni, hogy a "nepman" kifejezés nem rendelkezik hivatalos etimológiával vagy lexikográfiával megerősített eredettel. Inkább a mindennapi nyelvhasználatban alakult ki és terjedt el.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A nepmanok mindig a legjobb áron adják el a termékeiket.
2. Az utcai piacon rengeteg nepman kínálja portékáit.
3. Sokan inkább a nepmanoktól vásárolnak, mert olcsóbban lehet hozzájutni a termékekhez.
4. A nepmanok gyakran alkudoznak az áruik árával.
5. A nepmanok számára fontos, hogy minél több eladást generáljanak.
6. Az emberek gyakran keresnek jó minőségű termékeket a nepmanoknál is.
7. A piaci napokon sokan keresik fel a nepmanok standjait és bámészkodnak az ajánlatok között.
8. Fontos, hogy a nepmanok megbízható forrásból szerezzék be az áruikat.
9. A nepmanok ügyelnek arra, hogy mindig friss és jó minőségű termékeket kínáljanak az ügyfeleknek.
10. A nepmanok hosszú távon is sikeresek lehetnek, ha jó kapcsolatot építenek ki az ügyfeleikkel.

Rokonértelmű szavak

üzleti vállalkozó, kereskedő, üzletember, vállalkozó

Fonetikus átírás

A "nepman" szó fonetikus átírása a következő: [ˈnɛpmɑn].

Betűrendben közeli szavak

nephrolith, nephrologia, népi, népképviselet, népköztársaság, nepman, nepotizmus, nepper, népszerű, néptribunus, neptúnium,