JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

mátrix

mátrix szó jelentése

A "mátrix" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A "mátrix" szó eredetileg a latin "matrix" szóból származik, ami "anya" vagy "anyaméh" jelentést hordoz. A matematikában azonban a mátrix egy olyan táblázatos szerkezet, amelyben tételek vagy adatok rendszerezetten vannak elhelyezve oszlopokba és sorokba. A mátrixnak lehetnek különböző méretei, attól függően, hogy hány sorból és hány oszlopból áll. Például egy 2x3-as mátrix 2 sort és 3 oszlopot tartalmaz. A mátrix elemei általában számok, de lehetnek akár más matematikai objektumok is. A mátrixokat gyakran használják lineáris algebrai problémák megoldására. Például a lineáris egyenletrendszerek megoldásánál a mátrixok alkalmasak arra, hogy egyszerűbb formába hozzák a problémát és könnyebb legyen megtalálni a megoldást. Továbbá, a "mátrix" fogalmát gyakran használják más területeken is, például informatikában, statisztikában vagy fizikában. Az informatikában például adattárolásra vagy adatmanipulációra használják a mátrixokat, míg a fizikában és statisztikában adatok elemzésére és modellezésére.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "mátrix" szó eredete és kialakulása több forrásra vezethető vissza. A szó eredetileg a latin "matrix" szóból származik, ami anyaméh, méhlepény vagy táptalaj jelentést hordoz. A latinban a "mater" (anya) gyökérből képzett szó.

A "mátrix" szót először a matematikában használták a 19. században, hogy jelölje az olyan táblázatot vagy rendszert, amelyben adatokat vagy változókat helyeznek el. Ezután a fizikai tudományokban is elterjedt ez a kifejezés.

A modern értelmezése a "mátrixnak" pedig közvetlenül a matematikából ered. A mátrixok olyan matematikai objektumok, amelyeket egy rács vagy táblázat formájában ábrázolnak, és amelyekben számokat vagy más matematikai elemeket tartalmazhatnak.

Az "eredet" fogalmának pontos meghatározása nehéz lehet, mivel a szavak jelentése és használata az idők folyamán változik. Az "etimológia" pedig azt vizsgálja, hogyan alakult ki és változott egy adott szó jelentése és alakja az idők során.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A mátrix egy matematikai fogalom, amelyet gyakran használnak lineáris algebrai problémák megoldásához.
2. Az orvosok felhasználják a CT vizsgálat során a képalkotó gép mátrixát a pontosabb diagnózis felállításához.
3. A filmekben a szereplők gyakran kerülnek virtuális világokba, amelyeket a filmalkotók mátrixnak neveznek.
4. A biológiában a DNS-t gyakran mátrixként írják le, mivel ez az anyag hordozza az örökített információt.
5. Az üzleti környezet elemzéséhez használható a SWOT mátrix, amely segít az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és fenyegetések feltárásában.
6. A grafikus tervezők gyakran dolgoznak vektorgrafikus programokban, amelyekben a grafikák vektormátrixok formájában vannak tárolva.
7. Az elektronikai eszközökben található kijelzők pixeleinek színeit a RGB mátrix határozza meg.
8. A táblázatkezelő programokban a cellák egy mátrixot alkotnak, amelyben adatokat lehet tárolni és manipulálni.
9. A gépi tanulásban a súlyok és bias értékek egy mátrixban vannak tárolva, amelyek segítenek a modell tanításában és előrejelzéseiben.
10. Az optikai lencsék gyakran mátrix formában vannak leírva, hogy könnyebb legyen számítani a fókuszpontjukat és más optikai tulajdonságaikat.

Rokonértelmű szavak

háló, rács, rácsrendszer, struktúra, rendszer

Fonetikus átírás

'mátrix' fonetikus átírása: [ˈmaːtriks]

Betűrendben közeli szavak

materialista, materializmus, mátka, matriarchális, matriarchátus, mátrix, matróna, matúra, mauzóleum, maxilla, maxima,