JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

markoláb

markoláb szó jelentése

A "markoláb" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint adható meg: A "markoláb" egy összetett szó, mely két részből épül fel: "marko" (a markolás cselekvését jelenti) és "láb" (a láb testrészét). Ez a szó tehát egy olyan eszközt vagy tárgyat jelöl, amelynek egyik végén található egy markoló, fogó vagy kapcsoló szerkezet, míg a másik végén pedig egy láb található. A markolábok általában olyan gépek vagy szerkezetek részei, amelyek segítségével könnyen megfoghatjuk vagy manipulálhatjuk a különböző tárgyakat. A markolábok nagyon sokféle formában és méretben létezhetnek, és számos iparágban használják őket, például az építőiparban, a logisztikában vagy a nehézgépek kezelésében. A markolábok lehetnek mechanikusak vagy elektromosak is, és sok esetben speciális funkciókkal is rendelkezhetnek, például forgatható markolófejjel vagy automatikus emelőrendszerrel. Az emberi kéz mozgása utánzva segítenek hatékonyabbá tenni a tárgyak kezelését és mozgatását, valamint a munkafolyamatokban is nagy segítséget nyújtanak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "markoláb" szó a magyar nyelvben használatos, és egy olyan eszközt vagy gépet jelent, amelyet általában kézben tartva használnak. A szó eredete visszavezethető a középkori német nyelvre.

A "markoláb" kifejezés eredetileg a "Mark" névből és az "Lappe" vagy "Labe" szóból állt, ami annyit jelentett, hogy "Mark" (név) + "Lappe"/"Labe" (lapát). Ezután a kifejezés átváltozott és többféle jelentéssel is bírt.

A középkori német nyelvben a "markoláb" kifejezést olyan kézi eszközökre használták, amelyekkel például földet lehetett forgatni, lyukakat ásni vagy vízcsatornát építeni. Később azonban a szó jelentése tágult, és olyan általánosabb értelemben is használták, mint például a markológép vagy az olló.

A magyar nyelvbe a "markoláb" szó valószínűleg a középkori németből került átadásra. A pontos időpontot vagy módot nehéz megmondani, de valószínűleg a német hatásra került be a magyar nyelvbe.

Összefoglalva, a "markoláb" szó eredete a középkori német nyelvre vezethető vissza, és eredetileg olyan kézi eszközöket jelentett, amelyekkel például földet lehetett forgatni vagy lyukakat ásni. Később azonban a szó jelentése tágabb értelmet kapott és általánosabb eszközökre is vonatkozhat.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kisgyerek markolábja nagyon erős volt, így könnyedén mászott fel a fára.
2. A vadászok fogták meg a zsákmányt a markolábjukkal.
3. Az állatok lábaiban található markoláb segít nekik kapaszkodni és mászni.
4. A hegymászók speciális cipőjük markolábjával biztosan tudnak tapadni a sziklafalakhoz.
5. A munkás kemény munkavégző eszköze a markolábja, amivel könnyedén emel és mozgat nehéz tárgyakat.

Rokonértelmű szavak

fogantyú, markolat, fogó, markoló

Fonetikus átírás

[mɑrkolɑːb]

Betűrendben közeli szavak

máris, markáns, markecol, marker, márki, markoláb, markotányos, marmonkanna, maró, maródi,