JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

latte macchiato

latte macchiato szó jelentése

A 'latte macchiato' egy olasz eredetű kávéital, amelyet általában egy nagyobb pohárban vagy bögrében szolgálnak fel. A 'latte' jelentése tejes kávé, míg a 'macchiato' azt jelenti, hogy "foltosított" vagy "bélyegezett". A latte macchiato készítése során először meleg tej kerül a pohárba, majd lassan ráöntik a frissen főzött eszpresszó kávét. Az eredmény egy réteges ital, ahol az alsó réteg tejes és krémes, míg a felső réteg élénkebb és erőteljesebb kávéízt ad. A latte macchiato így egy könnyedebb és kevesebb koffeint tartalmazó alternatívája lehet az eszpresszónak vagy a cappuccinónak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "latte macchiato" kifejezés eredetileg olasz származású, és a kávézókban és kávéházakban elterjedt italt jelöli. A "latte" az olasz nyelvben egyszerűen "tej" jelentésű, míg a "macchiato" szó jelentése "foltos" vagy "cseppes".

A latte macchiato kialakulása az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor az olasz kávékultúra kezdett elterjedni más országokban is. Ekkoriban kezdett növekedni az igény olyan kávéitalok iránt, amelyekben a tej dominál, míg a kávé csak egy keveset tartalmaz.

Az ital eredeti elkészítési módja szerint a latte macchiato egy réteges ital, amelyben először meleg tej kerül a pohárba, majd lassan hozzáadagolják a frissen főzött eszpresszókávét. A pohárba öntött tejet "megfoltozzák" vagy "megcseppentik" a kávéval, így jön létre az ital jellegzetes rétegezett megjelenése.

A latte macchiato népszerűsége az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett. Az ital sokféle változatban megtalálható a kávézók és kávéházak kínálatában, így a receptek és elkészítési módok is eltérőek lehetnek országonként vagy akár helyszínenként.

Összességében a latte macchiato szó eredete az olasz nyelvből származik, és jelzi az ital réteges, "foltos" jellegét, amelyben a tej és a kávé harmonikusan kombinálódik.

Szófaja és helyesírása

szóösszetétel

Példamondatok

1. Kérlek hozz nekem egy nagy latte macchiatót a kedvenc kávézódból.
2. Szeretem a latte macchiatót, mert gazdag és krémes.
3. Mikor találkozunk, elmehetünk egy kávéra és megszokott latte macchiatómra.
4. A baristáknak mindig tökéletesen kell elkészíteniük a latte macchiatót az állag és íz érdekében.
5. Az otthoni kávégépemmel gyakran készítek magamnak egy finom latte macchiatót reggelente.
6. Az ínyenc ételek mellett a latte macchiato a tökéletes választás desszert után.
7. A barátomnak meglepetést szeretnék okozni, ezért különleges módon dekorálom majd a latte macchiatóját tejszínhabbal és csokoládéval.
8. Kipróbáltam egy új kávézót, és nagyon elégedett voltam az ott készített latte macchiatóval.
9. Egy hideg téli délutánon kényelmesen beburkolózva élveztem a forró latte macchiatót.
10. A kedvenc reggeli rutinom közé tartozik egy bögre aromás latte macchiato élvezete otthonomban.

Rokonértelmű szavak

kávé macchiato, foltos kávé, foltos latte

Fonetikus átírás

/'lɑte mɑkˈkiɑto/

Betűrendben közeli szavak

kvircedli, labikra, lamantin, lamentalni, lateralisan, latte macchiato, laudetur, lazarett, legitimal, lemniszkata, leszedal,