JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

laboráns

laboráns szó jelentése

A "laboráns" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: A laboráns egy olyan személy, aki a tudományos kutatásokban, laboratóriumi munkákban vesz részt. Általában az egyetemeken, kutatóintézetekben, gyógyszertárakban vagy különböző ipari laboratóriumokban dolgozik. A laboráns feladatai közé tartozik a kísérletek előkészítése és végrehajtása, az adatgyűjtés, az eredmények rögzítése és elemzése, valamint az eszközök és anyagok rendszerezése és karbantartása. A laboránsok fontos szerepet játszanak a tudományos kutatásokban, mivel segítenek a kutatóknak és tudósoknak megfelelő környezetet biztosítani, hogy sikeresen elvégezhessék kísérleteiket és vizsgálataikat. Az ő munkájuk révén történik meg a laboratóriumi folyamatok precíz végrehajtása és az eredmények megbízható dokumentálása. A laboráns képes kezelni különböző műszereket és berendezéseket, ismeri a biztonsági előírásokat és protokollokat, valamint rendelkezik alapvető tudással a kémiai, biológiai vagy fizikai folyamatokról. A laboránsnak általában szakirányú képesítéssel és/vagy gyakorlattal kell rendelkeznie a területen. Összességében a laboráns egy olyan szakember, aki segíti a tudományos kutatásokat és hozzájárul a laboratóriumi folyamatok zavartalan működéséhez.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "laboráns" szó eredetét a latin "laborans" igéből vezethetjük le, amelynek jelentése "dolgozik" vagy "fáradozik". Az "áns" képző a munkát, tevékenységet jelöli. A szó tehát azt fejezi ki, hogy valaki aktívan dolgozik vagy tevékenykedik.

A "laboráns" kifejezés a 19. században jelent meg először a tudományos kutatómunkával foglalkozó laboratóriumokban dolgozó segédkezeket jelölve. Eredetileg ezek az emberek különböző technikai feladatokat láttak el, mint például kémiai anyagok kezelése, mérés vagy kísérletek végrehajtása. Mivel a laboratóriumokban végzett munka nagyon fontos volt a tudományos kutatásban, ezért létrejött ennek a speciális munkakörnek a megnevezése.

A "laboráns" szó azonban mára már nem csak a tudományos kutatás területén használt kifejezés, hanem általánosságban is alkalmazzák olyan szakmákra, amelyekben valaki laboratóriumi vagy technikai munkát végez.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az egyetem laboratóriumában dolgozik laboránsként.
2. A laboráns végzi a kísérletek előkészítését és az eredmények rögzítését.
3. A laboráns felelős a laboratóriumi eszközök karbantartásáért és tisztításáért.
4. A laboráns segíti a kutatókat és a diákokat a laboratóriumi munka során.
5. A laboráns precízen végez méréseket és analíziseket a laboratóriumban.
6. A laboráns gondoskodik arról, hogy minden szükséges anyag rendelkezésre álljon a kísérletekhez.
7. A laboráns a munkavédelmi előírások betartásáról is gondoskodik a laboratóriumban.
8. A laboráns feladata az adatok összesítése és statisztikai elemzése is lehet.
9. A laboráns dokumentálja a kísérletek folyamatát és eredményeit.
10. A laboráns részt vesz új módszerek kidolgozásában és fejlesztésében is.

Rokonértelmű szavak

technikus, műszerész, laboratóriumi asszisztens, kémikus segéd, laborsegéd

Fonetikus átírás

/lɒboraːns/

Betűrendben közeli szavak

labanc, lábasfejű, labilis, labirint, laborál, laboráns, lábszár, lábszárcsont, lábtó, ládafia, ládika,