konfitálás
konfitálás szó jelentése
A "konfitálás" egy főzőtechnika, amelynek során az ételt hosszú ideig zsiradékban (általában olajban vagy zsírban) lassan főzik vagy párolják. A célja, hogy a hő hatására az étel megsüljön, elkészüljön, és a zsiradékba átvegye annak ízét és aromáját. A konfitálás általában húsokkal történik, például kacsacombbal vagy libamellel, de más ételekkel, például zöldségekkel vagy gyümölcsökkel is alkalmazható. A konfitált étel ízletes és puha lesz, mivel a hosszan tartó főzési folyamat révén az ízek és a textúrák összeolvadnak. A konfitálás egy hagyományos francia főzőtechnika, amelyet az ételek tartósítása és ízesítése céljából alkalmaztak régebben, de ma már inkább a gasztronómia területén elterjedt technikának számít.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "konfitálás" szó eredete a francia "confire" szóból ered, ami azt jelenti, hogy megőriz. A "confire" szó pedig a latin "conficere" igéből ered, ami többek között azt jelenti, hogy elkészít, megfőz.
A konfitálás technikája az élelmiszerek tartósítására szolgál. A módszer során az élelmiszert cukorral vagy mézzel borítják be, majd lassú főzéssel vagy párolással a cukor vagy a méz segítségével megőrzik az ételt. Az így elkészített konfitált ételek hosszabb ideig eltarthatók és ízletesebbek lesznek.
A konfitálás eredetileg húsok tartósítására szolgált. Nagyon régi módszer, amit már az ókori Egyiptomban is használtak. Azonban a konfitálást később kibővítették más élelmiszerekkel is, például gyümölcsökkel és zöldségekkel.
Az "konfitálás" szó kialakulása és etimológiája tehát visszavezethető a latin "conficere" igére, amelynek jelentése elkészíteni vagy megfőzni.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A konfitálás egy hagyományos francia főzési technika, amelyben a hús hosszú időn keresztül lassan párolódik saját zsírjában.
2. A konfitálásnak köszönhetően a kacsamell szaftos és ízletes lesz.
3. Az olajban történő konfitálás ideális módja annak, hogy a zöldségek megtartsák tápértéküket és ízüket.
4. A hal konfitálása finom és puhább állagot eredményez, mint például a sütése vagy főzése.
5. A konfitálást gyakran alkalmazzák az ételek tartósítására is, hiszen az olajban vagy zsírban való hosszú ideig történő párolás segít megőrizni az ízeket és a textúrát.
6. A konfitált citrom héja intenzív aromával tölti meg az ételt.
7. Az ünnepi menü részeként elkészített konfitált libacomb igazi csemege.
8. Az alacsony hőmérsékleten történő konfitálással elérhetjük, hogy a hús belső része is tökéletesen átsüljön, anélkül, hogy kívül megégne.
9. A konfitált zöldségek gazdagabb ízt és puha állagot kapnak, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek egy ételnek.
10. A konfitálás technikáját a hús mellett gyakran alkalmazzák gombán, gyümölcsön vagy akár tojáson is.
Rokonértelmű szavak
befőzés, tartósítás, eltevés, konzerválás
Fonetikus átírás
[konfitɑːlaːʃ]
Betűrendben közeli szavak
konfekcionál, konferanszié, konferencia, konfiguráció, konfirmálás, konfitálás, konfliktus, konflis, konföderáció, konform, konformista,