JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

homeopátia

homeopátia szó jelentése

A "homeopátia" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint határozható meg: A homeopátia egy alternatív gyógyászati rendszer, amelyet Samuel Hahnemann német orvos fejlesztett ki a 18. században. A homeopátia alapelve az ún. hasonlóság elve, vagyis a "hasonlót hasonlóval gyógyítás" elve, mely szerint egy olyan kis mennyiségű anyagokból készült gyógyszerrel lehet megszüntetni a tüneteket, amely ugyanazokat a tüneteket okozza egészséges állapotban. Hahnemann úgy gondolta, hogy a betegség lelki és testi tünetek összessége, és ezeket csak olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, amelyek az adott betegséghez hasonló tüneteket okoznak egészséges emberekben. A homeopátia szerint minden beteg egyedi és sajátos tünetképet mutat, így az alapvetően holisztikus megközelítés mellett fontos szerepet kap az egyénre szabott kezelés. A homeopátiás orvosok részletes kikérdezéssel és megfigyeléssel próbálják megtalálni a betegség okait és tüneteit, majd az alapján kiválasztják a megfelelő homeopátiás gyógyszert. Azokat a gyógyszereket, amelyek hasonló tüneteket okoznak, rendszerint jelentős mértékben hígítják, és ezeket tartalmazza a homeopátiás készítmények. A homeopátia gyakran alkalmazott módszer a krónikus betegségek kezelésére, valamint a stressz és lelki problémák enyhítésére is. Azonban a hagyományos orvostudomány általában nem ismeri el a homeopátiát hatékony és bizonyított módszerként, mivel az alapelvei sokszor ellentmondanak a modern tudományos kutatások eredményeinek.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "homeopátia" szó eredete a görög nyelvből származik. A "homoios" jelentése "hasonló", míg a "pathos" azt jelenti, hogy "szenvedés". A homeopátia tehát olyan gyógymód, amely a hasonlóság elvére épül, vagyis a betegséget olyan anyagokkal kezeli, amelyek hasonló tüneteket okoznak egészséges emberekben.

A homeopátia kialakulása és alapelveit Samuel Hahnemann német orvosnak köszönhetjük. Hahnemann a 18. és 19. század fordulóján élt és dolgozott. Két fő esemény inspirálta őt a homeopátia kidolgozására: az egyik, amikor kísérletezés közben maga is megtapasztalta a kinin gyógyszer mellékhatásait, ami lázat és hidegrázást okozott neki; a másik pedig az, amikor fordítottakor tapasztalata szerint a kínai kéreg - amely tartalmazza a kinint - hatékonyan kezelte egy beteg malária tüneteit.

Hahnemann elmélete szerint a hasonlóság elve alapján az adott anyagok, amelyek hasonló tüneteket okoznak egészséges emberekben, képesek gyógyítani ugyanezeket a tüneteket betegekben, ha rendkívül hígított formában adják be. Ez a gyógymód elve és módszere került kifejlesztésre a homeopátia alapjaiként.

Az "homeopátia" szó először 1807-ben jelent meg Hahnemann egy írásában, majd később terjedt el és vált ismertté a gyógyászati közösségben és az emberek körében.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A homeopátia egy alternatív gyógymód, melyben kis adagokban alkalmazzák a betegséget okozó anyagokat.
2. Sok ember hisz a homeopátia hatékonyságában, és ezt választja a hagyományos gyógyszerek helyett.
3. A homeopátia alapelve, hogy hasonlót hasonlóval gyógyít: olyan anyagokat használnak, amik az egészséges szervezetben tüneteket okoznának.
4. A homeopátia egy hosszú története van, és több mint 200 éves múltra tekint vissza.
5. A homeopátiás kezelés során az orvos figyelembe veszi az egyén egyedi tüneteit és állapotát.
6. Sokan a homeopátiát választják krónikus betegségek esetén, mivel hosszú távon is hatékony lehet.
7. A homeopátia nem csak fizikai problémákra koncentrál, hanem az egész személyiséget és életmódot is figyelembe veszi.
8. Egyesek szerint a homeopátia csak placebó hatású, míg mások tapasztalják a valódi javulást és gyógyulást általa.
9. Az emberek különböző véleményen vannak a homeopátiáról, és sok vita folyik hatékonyságáról a tudományos közösségben.
10. A homeopátia csak természetes alapanyagokat használ, így kevesebb mellékhatással járhat, mint a hagyományos gyógyszerek.

Rokonértelmű szavak

alternatív gyógymód, természetes gyógymód, holisztikus gyógymód, energetikai gyógyászat

Fonetikus átírás

[hɔmɛopaːtia]

Betűrendben közeli szavak

holocén, holt, holttest, homályos, hombár, homeopátia, homeosztázis, homília, homlokzat, homo homini lupus, homo sapiens,