gasztro-
gasztro- szó jelentése
A "gasztro-" előtag a gasztronómia területét jelöli, ami az ételkészítés, táplálkozással kapcsolatos tudomány, művészet és élmények összessége. A gasztro- szó a görög "gaster" (has) szóból ered, így az étkezéssel és ételekkel kapcsolatos fogalmakra utal. Az előtagot gyakran használják a gasztronómiahoz kapcsolódó kifejezésekben és tevékenységekben, például gasztromenedzsment (éttermi vezetés), gasztroblogger (ételíró bloggerek), gasztrofesztivál (étel- és italkóstoló rendezvény), gasztroturizmus (ételkultúra alapú turizmus), gasztronómiai újság stb.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "gasztro-" szó eredete a görög "gaster" (gyomor) szóból származik. Az "oikos" (ház) szóval együtt kombinálódva alkotja a "gastrooikia" kifejezést, ami az étkezéssel és a házzal kapcsolatos dolgokat jelenti. Ebből alakult ki a "gasztro-" előtag, amely az étkezéssel, élelmiszerrel és gasztronómiával kapcsolatos tevékenységekre utal.
A "gasztro-" előtagot gyakran használják a gasztronómiai területek megnevezéseiben, például gasztronómia (étkezési kultúra), gasztrobár (éttermi stílus), gastronómiai fesztivál (ételek bemutatása és kóstolása), gasztroblog (ételekkel és receptekkel foglalkozó blog) stb.
Az etimológia szerint tehát a "gasztro-" szó eredetileg a gyomorhoz kapcsolódott, de az idők során átvette az étkezéssel és az élelmiszerrel kapcsolatos jelentést is.
Betűrendben közeli szavak
exicosis, externalia, fekete-sarga, finesz, folyton-folyvast, gasztro-, hellyel-kozzel, hetero-, hidro-, hiper-, hipofizis,