JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

epidemiológia

epidemiológia szó jelentése

Az epidemiológia a közegészségtan egyik ága, amely a betegségek előfordulásának terjedését, eloszlását, okait és kockázati tényezőit vizsgálja. Az epidemiológia segít az egészségügyi intézkedések kidolgozásában és hatékony végrehajtásában a betegségek megelőzése és kontrollja érdekében. Az epidemiológia foglalkozik a betegségek terjedésének vizsgálatával, például hogyan terjed egy fertőző betegség egy adott közösségben, milyen tényezők befolyásolják a terjedést és hogyan lehet megelőzni vagy korlátozni azt. Az epidemiológusok gyakran analizálják az adatokat, felméréseket végeznek, és vizsgálják az emberi viselkedést, hogy jobban megértsék a betegségek terjedését és kialakulását. Az epidemiológia fontos szerepet játszik az egészségügyi rendszerek fejlesztésében is. Az epidemiológusok segítségével azonosíthatók a legfontosabb egészségügyi problémák és kockázati tényezők egy adott régióban vagy népességcsoportban. Ez lehetővé teszi az egészségügyi erőforrások hatékonyabb felhasználását és a megelőzési programok megfelelő irányítását.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 1 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "epidemiológia" szó görög eredetű, és két görög szóból származik: "epi", ami "felé" vagy "közelében" jelent, valamint "demos", ami "nép" vagy "embercsoport" jelent. Tehát az epidemiológia szó jelentése valami olyasmi, hogy a népesség körében vagy a népesség közelében történő vizsgálat.

Az epidemiológia mint tudományág az 1800-as évek elején alakult ki. A járványokkal foglalkozó orvosok kezdték el érdeklődni a betegségek terjedése és okai iránt. Az első híres epidemikus John Snow volt, aki a 19. század közepén Londonban tanulmányozta a kolera járványát, és felfedezte, hogy a vírus terjedését egy fertőzött vízforrás okozza.

Az epidemiológia azóta fejlődött és diverzifikálódott, és manapság egy komplex tudományággá vált, amely foglalkozik a betegségek terjedésének vizsgálatával, az egészségügyi kockázatok elemzésével és az egészségügyi intézkedések kidolgozásával. Az epidemiológusok feladata az ismeretek gyűjtése, elemzése és értelmezése a járványok és az egészségügyi problémák terén, hogy hozzájárulhassanak a népesség egészségének megőrzéséhez és javításához.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az epidemiológia segít megérteni és megelőzni a fertőző betegségek terjedését.
2. Az epidemiológiai vizsgálatok fontosak a járványok okainak és terjedésének feltárásában.
3. Az epidemiológiai adatok alapján hatékonyabb védekezési stratégiák dolgozhatók ki.
4. Az epidemiológiai kutatások eredményei alapján döntik el, hogy milyen intézkedéseket kell hozni egy járvány leküzdése érdekében.
5. Az epidemiológia segít az egészségügyi rendszerek fejlesztésében és a betegségek megelőzésében.
6. Az epidemiológiai adatok alapján felismerhetőek az egészségügyi problémák regionális vagy nemzetközi trendjei.
7. Az epidemiológia segítségével azonosíthatók a kockázati tényezők és a védő tényezők az adott betegség esetén.
8. Az epidemiológia fontos szerepet játszik a vakcinák hatékonyságának elemzésében és a védőoltási programok tervezésében.
9. Az epidemiológia segít előre jelezni egy lehetséges járvány kialakulását, így időben lehet intézkedéseket tenni.
10. Az epidemiológiai tanulmányok eredményei alapján alakítják ki a közegészségügyi kampányokat és az egészségnevelési programokat.

Rokonértelmű szavak

egészségtan, járványtan, fertőzéstan, járványügy

Fonetikus átírás

ˈɛpidɛmiologiɑː

Betűrendben közeli szavak

ennyi, ép , epicentrum, epidémia, epidemiológia, epidermisz, epifánia, epigon, epigramma, epikrízis,