JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

eliminál

eliminál szó jelentése

A 'eliminál' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: Jelentése: A 'eliminál' igével azt fejezzük ki, hogy valamit vagy valakit teljesen eltávolítunk, kiküszöbölünk vagy megszüntetünk valamilyen folyamatból, helyzetből vagy csoportból. Ez a szó gyakran használatos tudományos vagy technikai kontextusban, például az orvostudományban, biológiában vagy matematikában. Fogalma: Az eliminálás egy olyan cselekvés, amely során valami vagy valaki teljesen eltávolításra kerül egy adott rendszerből vagy folyamatból. Az eliminálás lehet fizikai, mint például egy tárgy eltávolítása egy területről, vagy absztraktabb, mint például egy tényező kizárása egy számításból. Az eliminálás célja lehet a hatékonyság növelése, a hibák kiküszöbölése vagy az eredmények javítása.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "eliminál" szó eredete a latin "eliminare" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "kisöpri, eltávolít" vagy "kiűz". A latin szó összetett a "e-" előtagból, ami azt jelenti, hogy ki vagy el, és az "limen" szóból, ami küszöböt vagy határt jelent. Így az eredeti jelentése a kifejezésnek olyan cselekedetet vagy folyamatot takar, amely során valamit teljesen eltávolítanak vagy kiküszöbölnek.

Az "eliminál" szó használatát először a 17. században dokumentálták a francia "éliminer" átvételével. A kifejezés az angol nyelvben is elterjedt és gyakran használt. Az etimológiai eredetén túl tehát azt is láthatjuk, hogy a szó használata és terjedése régebbi időkre nyúlik vissza.

Az "eliminál" szó ma már sokféle kontextusban használatos, leginkább akkor alkalmazzák, amikor valamit teljesen eltávolítanak vagy kizárnak egy adott helyzetből vagy folyamatból. Például a sportban lehet használni arra utalva, hogy egy csapat vagy játékos kiesik a versenyből, vagy a tudományban arra utalva, hogy valami nem számít bele egy adott kategóriába vagy rendszerbe.

Szófaja és helyesírása

ige

Példamondatok

1. Az orvostudomány folyamatosan törekszik a betegségek eliminálására.
2. A személyes kapcsolatokban a kommunikációs akadályok eliminálása segíthet az együttműködésben.
3. A vállalat vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az üzemeltetés során a környezeti hatásokat eliminálják.
4. A háborúk és konfliktusok eliminálása a béke és stabilitás elérésének fontos lépése.
5. Az új technológiai fejlesztések célja az emberi hibákból eredő problémák eliminálása.
6. A diétában található káros összetevők eliminálása segít az egészség javításában.
7. Az oktatási rendszerekben a diszkrimináció és egyenlőtlenség eliminálása kiemelt cél.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak példamondatok, és a 'eliminál' szó más kontextusban is előfordulhat, amelyek más jelentést adnak neki.

Rokonértelmű szavak

kiküszöböl, kiiktat, kizár, eltávolít, megszüntet, megszabadít

Fonetikus átírás

ɪlɪmɪnaːl

Betűrendben közeli szavak

elhoz, elhunyt, elidegenítés, elijeszt, elimináció, eliminál, elindul, elír, elírás, elismerés, elismervény,