JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

blansírozás

blansírozás szó jelentése

A "blansírozás" szó jelentése a magyar nyelvben az, hogy egy élelmiszer vagy növényi anyag rövid ideig forró vízbe vagy gőzbe kerül, majd hirtelen hideg vízbe merítik. Ez a folyamat segít megőrizni az élelmiszer színét, ízét és tápanyagtartalmát. A blansírozás segít előkészíteni bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket tárolásra, fagyasztásra vagy további feldolgozásra. A blansírozott élelmiszerek könnyebben tárolhatók és hosszabb ideig frissek maradnak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "blansírozás" szó eredete és kialakulása a franciára vezethető vissza. A szó eredete a francia "blanchir" igéből származik, ami azt jelenti, hogy "fehérít". A "blanchir" igét a közép latinból kölcsönözte a francia nyelv.

A blansírozás fogalma eredetileg a konyhaművészetben jelent meg, és arra utal, hogy az ételt rövid ideig forró vízbe vagy gőzbe merítik, majd hideg vízbe mártják, hogy megőrizzék annak frissességét, formáját és színét. A blansírozás segít megőrizni az ételek textúráját és tápanyagtartalmát.

Az "blansírozás" szó használata később általánosabbá vált, és más területeken is elterjedt. Például a növények esetében a blansírozás azt jelenti, hogy rövid ideig forró vízbe merítik őket, majd hideg vízbe helyezik, hogy megszabaduljanak a gyökerekről vagy héjról.

Etimológiailag tehát a "blansírozás" szó eredete és kialakulása a közép latinból származik, majd a francia nyelvben alakult ki, mielőtt elterjedt volna más területeken is.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A szakács tökéletesen blansírozta a zöldségeket, így megőrizték a frissességüket és ropogós állagukat.
2. A blansírozás segít megszabadulni a gyümölcsök héjától, így könnyebben feldolgozhatók.
3. A pályázatban leírták, hogy az új technológia segítségével egyszerűbben és hatékonyabban lehet blansírozni az élelmiszereket.
4. A blansírozás fontos lépése a konzervgyártásnak, mivel elősegíti a tartósítást és megőrzi az ételek minőségét.
5. A konyhában gyakran alkalmaznak blansírozást, amikor például zöldségeket szeretnénk előfőzni vagy megőrizni a színüket.

Rokonértelmű szavak

előfőzés, előforralás, félig megfőzés

Fonetikus átírás

/blɑnsiːroːzaːʃ/

Betűrendben közeli szavak

bizsutéria, blamázs, blank, blanketta, blankol, blansírozás, blant, blaszfémia, blattol, blazírt, bliccel,