JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

asztigmatizmus

asztigmatizmus szó jelentése

Az 'asztigmatizmus' a magyar nyelvben a szem egy olyan optikai rendellenességét jelenti, amelyben a szemlencse vagy a szaruhártya görbülete nem egyenletes, hanem torzított. Ennek következtében az érintett személy homályosan látja a tárgyakat, főként a távoli objektumokat. Az asztigmatizmus általában veleszületett lehet, de idővel kialakulhat is. A szemorvosok általában szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálják az asztigmatizmust, hogy javítsák a beteg látását és tisztább képet nyújtsanak a világ körülöttük.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "asztigmatizmus" szó eredete a görög nyelvből származik. A "stigma" szó jelentése "jel" vagy "bélyeg", míg az előtag "a-" a tagadást fejezi ki. Tehát az "asztigmatizmus" szó szerint azt jelenti, hogy hiányzik vagy hibás a bélyegzés vagy a jelölés.

Az asztigmatizmus egy olyan látásprobléma, amely akkor alakul ki, ha a szem optikai rendszere nem képes megfelelően fókuszálni a beérkező fényt a retinára. Ez azért következik be, mert az általában gömb alakú szaruhártya helyett az egyik irányban domborúbb vagy laposabb alakot vesz fel. Emiatt nem alakul ki egyértelmű kép a retinán, és az érintett személy homályosan lát.

A "asztigmatizmus" kifejezést először Hermann von Helmholtz német fiziológus használta 1854-ben, hogy leírja ezt a látásproblémát. Az elnevezés azt sugallja, hogy az asztigmatizmusban szenvedők látása hiányos vagy hibás jelölést eredményez.

Összességében az "asztigmatizmus" szó eredete és kialakulása arra utal, hogy a szem optikai rendszere nem képes megfelelően jelölni vagy fókuszálni a látást, ami homályos látást eredményez.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az asztigmatizmus egy olyan szemészeti probléma, amelynek következtében a beteg homályosan lát tárgyakat.
2. Az asztigmatizmus jellemzője, hogy a szem nem képes egyidejűleg éles képet alkotni a vízszintes és függőleges vonalakról.
3. A legtöbb asztigmatizmus esetében a betegnek nehézséget okoz a távoli és közeli tárgyak megkülönböztetése.
4. Az asztigmatizmus kezelésére gyakran használnak szemüveget vagy kontaktlencsét.
5. Az asztigmatizmus lehet veleszületett, de kialakulhat későbbi életkorban is, például traumát vagy szemészeti műtétet követően.
6. A szemészeti vizsgálat során felismerhető az asztigmatizmus jelenléte vagy hiánya.
7. Az asztigmatizmus kezelésére néha szükség lehet szemműtétre, például lézeres korrekcióra vagy keratoconus műtétre.
8. Az asztigmatizmus tünetei között szerepelhet a fáradtságérzet, a fejfájás és az égő érzés a szemek körül.
9. Az asztigmatizmus korrekciója segíthet javítani az éleslátást és csökkenteni a kellemetlen tüneteket.
10. Fontos az asztigmatizmus korai felismerése és kezelése a megfelelő látás fenntartása érdekében.

Rokonértelmű szavak

szemtengelyferdülés, lencseferdülés, szemtengelytorzulás

Fonetikus átírás

[asztigmatizmus]

Betűrendben közeli szavak

asszonánc, asszony, asztag, aszténia, asztenoszféra, asztigmatizmus, asztrális, asztrofizika, asztrológia, asztronauta, asztronómia,