JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

arbitrázs

arbitrázs szó jelentése

Az "arbitrázs" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: Az "arbitrázs" egy olyan pénzügyi tevékenység vagy ügylet, amely során a különböző piacok közötti árkülönbségeket használják ki a profit elérése érdekében. Az arbitrázs azt jelenti, hogy egy adott terméket, árut vagy pénznemet olcsón vesznek meg egy piacon, majd drágábban értékesítenek egy másikon. Az árkülönbség kihasználása révén az arbitrázs lehetőséget biztosít a kereskedőknek a nyereség realizálására. Az arbitrázs fogalma tehát arra utal, hogy kihasználják az árazási különbségeket a különböző piacokon annak érdekében, hogy profitot érjenek el. Az arbitrázs lehetőséget teremt arra, hogy a kereskedők közel azonos termék vagy eszköz árak közötti eltérések miatt nyereséget érjenek el anélkül, hogy jelentős kockázatot vállalnának. Fontos megjegyezni, hogy az arbitrázs gyakran összetett és specifikus ismereteket igényel a piacok működéséről és az árkülönbségekről. A pénzügyi ágazatban az arbitrázs egy gyakran használt stratégia a profitnövelés és a kockázat minimalizálása érdekében.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "arbitrázs" szó eredete a latin "arbitrium" szóból származik, amelynek jelentése "döntés, ítélet". Ez a szó az ókori Rómában azokra a bírói határozatokra utalt, amelyeket a jogviták eldöntésére hoztak. A középkorban pedig az arbitrázs kifejezés már átvitt értelemben használták, és az üzleti világban jelentette azt, hogy valaki egy adott piaci helyzetben döntést hozott vagy ítéletet mondott.

Az "arbitrázs" kifejezés jelenlegi értelmezése azonban inkább a gazdasági és pénzügyi területeken terjedt el. Az arbitrázs most azzal a tevékenységgel kapcsolódik össze, amikor valaki kihasználja az árkülönbségeket két vagy több piacon, és abból profitál. Például ha egy termék egy piacán alacsonyabb áron kapható, mint egy másik piacon, akkor az arbitrázs lehetővé teszi annak a személynek, hogy megvásárolja azt az olcsóbb piacon, majd magasabb áron eladja a drágább piacon.

Az "arbitrázs" szó tehát eredetileg jogi és bírói kontextusban jelent meg, majd később terjedt el a gazdasági és pénzügyi világban.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az arbitrázs lehetőséget teremt a különböző piacok közötti árkülönbségek kihasználására.
2. A tőzsdei arbitrázs során a befektetők arra törekednek, hogy a különböző értékpapírok árkülönbségeiből profitot termeljenek.
3. Az arbitrázs stratégia segítségével a vállalkozások kiaknázhatják a nemzetközi árkülönbségeket.
4. Az arbitrázs lehetőséget nyújt arra, hogy a pénzügyi piacokon gyorsan és hatékonyan kiigazítsák az árakat.
5. Az aranyárakban tapasztalt különbségek gyakran arbitrázs lehetőségét teremtik meg az aranykereskedők számára.
6. A devizaarbitrázs stratégia során a befektetők a különböző devizapárok közötti árkülönbségekből próbálnak profitot elérni.
7. Az arbitrázs tevékenység nagyfokú piaci ismereteket és gyors reagálókészséget igényel.
8. Az arbitrázs segítségével a befektetők ki tudják használni az egyes pénzügyi eszközök értékbeli különbségeit.
9. A hatékony pénzügyi piacokon az arbitrázs lehetősége gyorsan elillanhat.
10. Az arbitrázs lehetőség arra is adhat alkalmat, hogy a befektetők kockázatmentesen profitot érjenek el a pénzügyi piacokon.

Rokonértelmű szavak

színlelt, taktikázó, trükkös, ravasz

Fonetikus átírás

[ˈɒr.bɪ.tɹɑːz]

Betűrendben közeli szavak

aranyos, aránypár, aranyrög, aranyvasárnap, arat, arbitrázs, árboc, arborétum, archaikus, archeológus, archetipikus,