JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

abrázió

abrázió szó jelentése

Az "abrázió" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: Az abrázió egy olyan természeti folyamat, amely során a víz, a szél vagy más erő hatására az erózióval koptatott anyagok elmozdulnak vagy leválnak egy adott területről. Ez a folyamat általában a partoknál, tengerpartoknál vagy folyók mentén fordul elő, ahol a víz erős nyomása vagy az áramlás hatására az üledékek, homok vagy kavicsok lepusztulnak és elszállnak. Az abrázió tehát a környezetföldrajzi változást jelenti, amely során az erodált anyagok mozgásba kerülnek. A szó jelentése továbbá utalhat a fogorvosi szakterületen használt fogpótlás típusára is. Az abráziós fogpótlásnál a fogorvos speciális anyaggal helyreállítja a fogfelszínt, mely esetlegesen kopott vagy elhasználódott. Ezáltal elősegíti a normál rágást és védi az érzékenyebb fogszöveteket. Összességében az "abrázió" szó jelentése és fogalma tehát egy természeti folyamatot és egy fogorvosi beavatkozást takar a magyar nyelvben.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "abrázió" szó eredete a latin "abrasiō" kifejezésre vezethető vissza, amely az "abradere" igéből származik. Az "abradere" jelentése "lekapar, lecsiszol", és ez a gyökere a "abrasio" szónak is, amelynek jelentése "kopás, csiszolás".

Az "abrázió" kifejezést a geológiai és földtani területen használják, és azt jelöli, amikor a természetes erők, például a víz vagy a szél, az idő során koptatják vagy lecsiszolják a kőzeteket vagy talajt. Ezáltal olyan formák jönnek létre, mint például a barlangok vagy a mélyedések.

Az etimológiai értelemben tehát az "abrázió" szó arra utal, hogy valami kopásnak vagy csiszolásnak van kitéve. Ezért használják ezt a kifejezést más területeken is, mint például az orvostudományban (pl. bőrabrázió) vagy az anyagmérnökségben (pl. kopásállóság).

Fontos megemlíteni, hogy az "abrázió" szó eredete nem kapcsolódik közvetlenül a magyar nyelvhez vagy annak történetéhez. Az eredeti latin kifejezés átvételével került be a magyar nyelvbe, és a jelentése is hasonló maradt.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A sziklák évszázadok alatt abrázió hatására kopnak el.
2. Az abrázió eredményeként a tengerparti homokos strandok folyamatosan változnak.
3. Az abrázió következtében a part mentén lévő épületek és infrastruktúra is veszélybe kerülhet.
4. A hegyvidéki területeken az abrázió eredményeként kialakulhatnak meredek sziklás lejtők.
5. Az abrázió jelentős hatással van a part menti élővilágra, hiszen megváltoztatja az élőhelyeket és befolyásolja a fajok elterjedését.
6. Az abrázió miatt gyakran kell védekező intézkedéseket tenni a parti területeken, például gátak vagy hullámtörők építésével.
7. A parti sziklák felszínén látható horpadások és karcok az abrázió jelei lehetnek.
8. Az abrázió hosszú idő alatt lassan, de biztosan átalakítja a földfelszínt és formálja a tájat.

Rokonértelmű szavak

súrolás, koptatás, kopás, csiszolás, dörzsölés, erózió

Fonetikus átírás

[ˈɒbra:ziːo:]

Betűrendben közeli szavak

abnormális, ábra, abrak, ábránd, ábrándozás, abrázió, abrazív, abscessus, absence, abszcissza, abszint,